Perníčky z žitné mouky - naše „plastelínová“ radost

Zábava pro děti i dospělé, jejímž výsledkem je super svačinka.

Ráda bych se s vámi podělila o recept na super těsto, které jsme objevily s mojí dcerou již před lety a od té doby jsme ho spolu dělaly už nespočetněkrát a stále nás baví. To proto, že se chová doslova jako plastelína, díky čemuž je každé naše pečení úplně jiné. Navíc je moooc dobré a dle mého soudu i výživné, a proto mi nevadí, že ho jíme často.
Těsto se (až na fázi prvního smíchání) vůbec nelepí - nemusí se během válení a vykrajování moučit. Válí se snadno a vykrojené/ukrojené tvary se dají jednoduše spojovat. Díky těmto vlastnostem vytvoříte nepřeberné množství tvarů jen za pomocí nože, rádýlka nebo několika základních tvarů vykrajovátek. Hotové tvary lze navíc nařezáváním, otiskováním a dírkováním doplnit o řadu detailů, takže perníčky již není třeba nijak dodatečně zdobit. Výhodou je také to, že se na jednom plechu snesou perníčky různé tloušťky - tzn. námětům se opravdu meze nekladou.

Potřebné ingredience:
• 2 vejce
• 150g datlí, nebo datlové pasty
• 4 lžíce medu, nebo agávového, nebo javorového sirupu
• 2 lžíce perníkového koření
• 4 lžíce mléka (já dávám mandlové)
• 120g Ghí, nebo sádla
• 400g žitné mouky
• ½ lžíce jedlé sody

Vše kromě mouky, sody a másla smícháme v mixéru. Do jemné rozmixované pasty přidáme máslo a ještě jednou promixujeme. V misce smícháme mouku se sodou, přidáme nachystanou pastu a rukama uhněteme těsto. Hotové vložíme na noc do lednice. Před tvořením necháme těsto rozkrájené na kousky zteplat. Hotové tvary před pečením potíráme mlékem a pečeme cca 10 min. při 170 °C.

Praktické postřehy:
• Když těsto po odležení „praská“, přidávám do něj třeba o půl vajíčka navíc.
• Válíme spíš menší plochy, při větších plochách má tendence „praskat“ po okrajích. Při tvorbě velkých perníčků (třeba přes celý plech) placky tvarujeme rukama – pak těsto „nepraská“.
• Spojování tvarů – pouhým přitlačením, nebo navlhčením mlékem a přitlačením (dle konzistence těsta).
• Náměty k tvoření – zvířátka, rodina při běžných denních činnostech (např. tatínek na skejtu, Inuška na koloběžce, ovečka s postýlkou, peřinkou a polštářkem..), dopravní prostředky a pasažéři v nich (např. set létajících balónů s jejich pasažéry), velikonoční tématika (vajíčka, ptáčci, květiny..). Ale určitě přijdete na nespočet dalších námětů, dle zálib vašich i vašich dětí.
• Zdobení základní – spojováním tvarů, nařezáváním nožem, děrováním špejlí, otiskováním špejle a nože na plocho.
• Zdobení rozšířené – otiskování čehokoli, co doma najdete: tupá strana vykrajovátek, různé knoflíky, korálky, protlačeným těstem z česnekovače, různá rádýlka ze setů pro tvorbu s plastelínou, víčka a konce fix... Vše je třeba před použitím důkladně omýt.
• Při natírání mlékem se nemusíte bát, že perníčky „utopíte“. U nás je natírá velmi poctivě má dcera – zvládnou i doslova polití.
• Pečení – čím déle se perníčky pečou, tím více se ztrácí otiskovaný dekor. Je dobré teplotu vyladit max. na 10 – 12 min. pečení.

Tak neváhejte, vyzkoušejte a nechť vám perníčky a jejich tvorba přinesou též tolik radosti, kreativity a spokojených bříšek jako nám!

Klára Říhová

Gray Collage Enjoy Coffee Instagram PostGray Collage Enjoy Coffee Instagram Post